lauantai 4. tammikuuta 2014

Kuinka meillä pennut kasvavat?Pennutuskuumeessa täällä kärvistellessä, ajattelin vähän kertoa siitä, kuinka meillä pennutus hoidetaan. Meillä ei ole mitään isoa kenneliä vaan pentuja syntyy harvakseltaan ja todella harkiten. Tavoitteena olisi saada maailmaan mahdollisimman terveitä ja tervepäisiä kavereita, joiden kanssa olisi mukava jakaa arjen touhuja. Yhdistelmiä mietittäessä pyritään siihen, että pariskunta täydentää mahdollisimman hyvin toisiaan ja tietysti terveysasiat otetaan aina huomioon. Koirissa täytyy olla sitä jotain. mikä sykähdyttää. Luonteella on myös suuri merkitys asiaa mietittäessä.

Pennut syntyvät ja kasvavat täällä maalla Konnevedellä. Emä saa synnyttää ne rauhassa meidän kodinhoitohuoneessa. Muutenkin pentueen elämä rauhoitetaan ensimmäisiksi viikoiksi, jolloin äiti saa rauhassa aloitella hoitamaan jälkikasvuaan. Omalla porukalla pennut opetetaan alusta alkaen käsittelyyn ja luottamaan myös ihmiseen. Hieman kasvaessaan pentuja käsitellään joka päivä ja tarkistetaan esim. suu, tassut, korvat, jotta ne oppivat käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin. Jokapäiväiset sykyttelyhetket kuluvat asiaan ja jokainen pentu saa yksilöllistä huomiota päivittäin. Noin kolmesta viikosta eteenpäin ne saavat pikkuhiljaa tutustua myös vieraisiin ihmisiin ja myös perheen muihin koiriin.

Pennut kasvavat siis perheen keskellä ja oppivat pienestä pitäen normaaliin elämään. Vuodenajasta ja säästä riippuen ne pääsevät myös ulkoilemaan mahdollisimman pian. Juokseminen ja temmeltäminen isolla aidatulla pihalla kehittää hyvin niiden luustoa, lihaksia, koordinaatiota yms. Samalla harjoitellaan myös luoksetulon alkeita ja muita arjen taitoja.

Emä madotetaan ensimmäisen kerran jo ennen astutusta ja loishäädöt jatkuvat ohjeiden mukaan. Pennut madotetaan myös asianmukaisesti ja niille annetaan korkealaatuista ruokaa. Ennen luovutusta ne käytetään eläinlääkärin tarkastuksessa ja tietysti myös sirutus hoidetaan ohjeiden mukaisesti. Rekisteripaperit pentu saa luovutettaessa mukaansa.Kauppakirjat tehdään Kennelliiton kaavakkeelle. Meiltä pennun mukana saa myös reilun pentupaketin ja Lappalaiskoira-aapisen. Olen maksanut myös ensimmäisen vuoden jäsenyyden lappalaiskoirat ry.n mikäli uusi pennun ostaja ei vielä yhdistykseen kuulu.

Koska hoidamme ja kasvatamme rakkaudella näitä pentuja alusta asti, toivoisin, että yhteistyö uusien omistajien kanssa jatkuisi myös tulevaisuudessa. Mielellämme vaihdamme kuulumisia ja olemme mukanan myös pentujen kasvaessa ja varttuessa isoiksi. Tukea ja apua annetaan niin paljon kuin osataan ja kun osaaminen loppuu kesken, etsitään yhdessä ratkaisuja ja kysellään viisaammilta. Mitään ehdottomia ehtoja ei ole koirien tulevaisuutta koskien, mutta hartaana toiveena on, että koiria käytettäisiin aikuisena terveystarkeissa ja ehkä myös ainakin muutaman kerran näyttelyissä. Niistä olisi rodun kannalta mahdottomasti hyötyä.

           
           
          

                                 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti